Als je niet ziet zitten zelf aan de slag te gaan om welke reden dan ook, kun je je USB Flash Drive naar een data recovery lab opsturen. Verwacht hier zo'n 200 - 350 Euro aan kwijt te zijn.
Voordelen t.o.v. zelf aan de slag is dat je er van mag uitgaan dat een lab het risico op verdere schade zo veel mogelijk beperkt door de USB Stick bijvoorbeeld alleen te benaderen via professionele data recovery hardware die tevens functioneert als write-blocker.
Er zijn bedrijven die repareerbare fysieke schade als aparte categorie met bijbehorende prijs behandelen. Denk nog even aan wat ik schreef op de start pagina, repareren is vrijwel altijd goedkoper dan de NAND chips direct uitlezen (chip-off). Dat betekent dus dat als het lab het stickje kan repareren je goedkoper uit bent.
Meeste bedrijven zullen alleen logische en 'complexe' schade onderscheiden. Dus dan betaal je in geval van reparatie a.h.w. voor chip-off. En wat je ook ziet is dat bedrijven prijzen uitsplitsen naar opslag capaciteit. Prijzen variëren sterk, van zo rond de 400 tot 800 Euro.
M.b.t. reparatie wil ik nog opmerken dat doel van reparatie is om de USB Stick in een dusdanige staat te brengen dat de data kan worden gered. Verwacht niet je originele USB Stick in gerepareerde en bruikbare staat terug.
Zoals gezegd zie je prijzen van zo'n 400 tot 800 Euro. Meeste Nederlandse data recovery aanbieders lijken geen onderscheid te maken tussen PCB type en monolith gebaseerde USB Sticks.
Eerlijk gezegd wordt ik daar lichtelijk achterdochtig van: Over het algemeen is recovery van een niet monolith makkelijker. Ik vind dat je dat in de prijs zou moeten terug zien. Ik vermoed dan dat je eigenlijk teveel betaalt bij een aanbieder die slechts onderscheid maakt tussen logische en niet logische recovery.
De meeste berdrijven, maar niet allemaal, bieden gratis diagnose. Naast de gratis variant wordt vaak ook een express variant aangeboden waarbij je dan sneller wordt geholpen. Het is overigens niet altijd een garantie dat je data ook sneller hersteld wordt!
Gratis diagnose is een mes dat aan twee kanten snijdt! Het geeft je natuurlijk een idee over of je gegevens te herstellen zijn en de er aan verbonden kosten. Echter, het is mij bekend dat labs die werken met concurrerende vaste prijzen de diagnose gebruiken om ingewikkelde cases eruit te filteren en de classificeren als 'niet herstelbaar'. Ik heb veel internationale contacten in de wereld van data recovery, en veel van hen zien dit regelmatig gebeuren: Een lab verklaart een drive unrecoverable (niet te herstellen) terwijl hij wel herstelbaar blijkt. Andere variant is dat het bedrijf speciale omstandigheden aanvoert om van de standaard prijs af te wijken en die zo hoog maakt dat de klant afziet van recovery.
Ja, kan ik. Stuur me een mailtje en ik denk graag met je mee. Laat me meteen weten of opsturen naar het buitenland een probleem is: Binnen vooral Oost-Europa bevinden zich zeer deskundige labs die erg voordelig zijn.
Copyright © 2021 USB-Stick-Recovery - Alle rechten voorbehouden
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.